Pri povodni v Olejníkove musel pomáhať vojenský vrtuľník

13.06.2005 Celý región

Len s pomocou vojenského vrtuľníka z leteckej základne v Prešove sa podarilo predpoludním 10. júna dostať do bezpečia muža a ženu v staršom veku v obci Olejn...
Len s pomocou vojenského vrtuľníka z leteckej základne v Prešove sa podarilo predpoludním 10. júna dostať do bezpečia muža a ženu v staršom veku v obci Olejníkov v okrese Sabinov. Veľká voda odrezala ich dom od okolitého sveta a záchranári im vedeli pomôcť len týmto spôsobom.

Práve v tejto obci bola po výdatných dažďoch od štvrtka 9. júna najhoršia situácia. Voda z potoka Ľutinka ohrozovala aj rómsku osadu s asi 160 obyvateľmi. Nakoniec však ich evakuácia nebola potrebná. Zasiahli pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) -Povodie Hornádu a Bodvy.
Ako informoval prednosta Obvodného úradu v Prešove Pavel Slaninka je v celom regióne Sabinova vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Zasadala aj obvodná protipovodňová komisia a konštatovala, že komplikovaná situácia bola tiež v mestách Lipany, Sabinov, Veľký Šariš a piatich obciach v povodí rieky Torysa. Voda zničila niektoré komunikácie v meste Lipany a poškodila aj nedávno položený nový koberec vozovky z Pečovskej Novej Vsi do Ľutiny.
Náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov Juraj Lukáč v reakcii na vzniknutú situáciu konštatoval, že zrážky boli výdatné, ale nie neobvyklé. Podľa neho obyvatelia obcí pod Čergovom doplácajú na stupňujúcu sa ťažbu dreva v povodí, ktoré patrí do lesného hospodárskeho celku (LHC) Sabinov. Na tento LHC bol vyhotovený nový lesný hospodársky plán (LHP), ktorý umožňuje užívateľom lesov v tejto oblasti bez ohľadu na to, či ide o lesy súkromné či štátne, vyťažiť dva a pol násobne viac dreva ako v minulom desaťročí. LHP pripravil Lesoprojekt a schválil ho Krajský lesný úrad v Prešove na roky 2004-2013, takže podľa tohto plánu sa ťaží už druhý rok. \"Prvýkrát sme na zhoršujúcu sa akumulačnú schopnosť a na nevyhnutnosť zásadne zmeniť lesné hospodárenie na Čergove upozorňovali už pred vyhotovením predošlého lesného hospodárskeho plánu na roky 1994-2003, \" dodal Lukáč.

(jj)
 

Vyberte región

mark